MENU

Yaaay!

Så roligt att ni bokat mig som er bröllopsfotograf! Jag ser så fram emot att få vara med er på er stora dag!

Fokus för mig är att dokumentera de naturliga ögonblicken under er dag. Jag lägger stor vikt vid att vara så osynlig som möjlig under större delen av dagen för att fånga er så personligt som möjligt och få med känslan från er största dag. Jag får ofta höra att jag är diskret och att man knappt lagt märke till mig, jag har även blivit kallad ninjafotograf – en fantastisk komplimang! Samtidigt som jag självklart kliver in och styr upp när det behövs.

 

På denna sida kan ni läsa mer om hur allting går till, hur jag jobbar och lite tips till er. Jag finns alltid tillgänglig för er på telefon eller mail, så tveka inte att höra av er för minsta lilla fråga! Jag har gjort detta fler gånger än er förmodligen så se mig gärna som er lilla bröllopsguide, jag är här för er!

 

 

VEM ÄR ER BRÖLLOPSFOTOGRAF?

Jag gissar att ni säkert redan läst lite om mig för valet av fotograf ligger också till stor del VEM det är som tar bilderna. Jag tror att om vi lär känna varandra bättre innan bröllopet så kommer det att kännas mer avslappnat och bekvämt på bröllopsdagen.

Jag fyller 29 år i sommar, jag är född och uppvuxen i Ljusdal där jag även bor tillsammans med min sambo och våra två hundar. Som person är jag lugn av mig och tycker om att ha koll på saker, och flera brudpar har sagt att jag känns väldigt lugn och trygg att arbeta med.

På min fritid tycker jag om att träna på gym och göra yoga, jag är även en riktig bokmal och läser det mesta. Jag älskar att äta vegansk mat och speciellt sötsaker! Jag tar gärna skogspromenader med hundarna och där i naturen finner jag både inspiration och lugn när det behövs.

 

Jag har alltid fotograferat och 2011 gick jag en 1-årig fotoutbildning, fast på den tiden var jag mest inne på att bli djur-och naturfotograf. 2012 fotade jag mitt första bröllop och 2014 var jag fast – det var det absolut bästa jag visste att fotografera, och den känslan har bara vuxit sig starkare sen dess!

Mitt egna företag som fotograf startade jag 2015 och har jobbat heltid med detta sedan dess. #världensbästajobb

Med över 50 bröllop i bagaget har jag koll på det mesta som rör en bröllopsdag, och att bli inbjuden till att få delta i en av de största och finaste dagarna i personers liv är en sån fantastisk ära och jag är så glad att jag får göra detta om och om igen!

Foto: Sabina Wixner

HUR ALLT GÅR TILL

När ni får denna länken så har ni en bekräftad bokning hos mig, yaay!!

Redan när vi bokat så börjar mitt arbete med att göra er bröllopsdag så bra som möjligt. Först skickar jag ett avtal på det paket ni önskar boka, samt en bokningsfaktura på 50% av ert valda paket. Vi bokar in ett möte och förfotografering (om ni vill) där vi pratar om era önskemål och jag får lära känna er lite mer. Som jag skrivit tidigare är det lättare för mig att fånga er om jag vet lite mer om er, det blir också lättare för er att slappna av på själva bröllopsdagen. Förfotograferingen kan man ha om det är möjligt där man vill fotograferas på bröllopsdagen, eller på annan vald plats. Ni får välja 10st digitala bilder från fotograferingen, dessa väljs ut och levereras via gallerisidan Pixieset. Dessa bilder är högupplösta så ni kan använda dem fritt till framkallning och användning på internet om ni vill. Finns det ej möjlighet att träffas innan bröllopsdagen så tar vi allting via telefon, det går precis lika bra!
Jag rekommenderar att vi har detta möte inte senare än 2 månader innan bröllopsdagen.

 

När bröllopsdagen närmar sig kommer jag att maila en checklista som ni får fylla i, och jag får då ta del av alla stora som små delar gällande er bröllopsdag – hur schemat ser ut, vilka bilder som är viktigast för er och eventuella önskemål om gruppbilder. Reser jag en längre bit för bröllopet ser jag oftast ut plats för fotografering dagen innan eller samma dag, eller om ni har något eget önskemål om vart ni vill fotograferas så klart!

 

Veckan efter ert bröllop får ni slutfakturan samt några smygkikar som ni kan använda direkt! När fakturan är betald levereras era bilder inom 3-8 veckor. Ni får då ett onlinegalleri innehållandes alla era bilder som ni enkelt kan dela med vänner och familj om ni vill, härifrån går det även att ladda ner bilderna anpassade för användning på internet. Ni kommer även att få ett paket med era bilder högupplösta på ett fint USB-minne samt några printar. Dessa bilder passar perfekt till att göra egna förstoringar, vill man så går det även bra att beställa förstoringar och produkter genom mig. Paketet med era bilder skickas spårbart via Postnord och ni får aviseringar både när jag lämnar in paketet samt när det finns att hämta hos ert postombud.

Bröllopsdagen

FÖRBEREDELSER

Förberedelserna är ett av mina absoluta favoritmoment under bröllopsdagen!
Det är så mycket pirr och förväntningar i luften medans man piffar och fixar.

Jag fotograferar det som händer på ett naturligt sätt, så ni behöver inte känna att ni ska anpassa er efter mig, men det finns lite saker som kan vara bra att tänka på, detta är absolut inget krav för att jag ska kunna fånga fina bilder, men underlättar lite i mitt arbete.

-Dagsljus från fönster i lokalen är viktigt för att inte få alltför brusiga bilder. Om smink/hår görs vid ett fönster blir både jag och er makeupartist väldigt lyckliga, men undvik gärna att sitta i direkt solljus.

-Önskas detaljbilder av t.ex. skor, ringar, manchettknappar, knasiga strumpor och andra saker som symboliserar er och er bröllopsdag – ha gärna dessa samlade, förslagsvis på en säng eller stol i närheten när jag kommer. Ta gärna med era trycksaker (inbjudningskort mm) så blir även dessa förevigade.

-Försök att gömma undan fula plastpåsar, blöta handdukar och annat som ni inte vill ha med i bilderna (be gärna bestman/tärnor om detta).

-Jag kommer att säga till om någon av er ska göra något annorlunda, om jag inte säger något så vill jag ha det så. Så fixa med ert och oroa er inte för att ni är i vägen på något sätt (t.ex. gillar jag att ha brudfölje i förgrunden).

-Saker jag gärna vill fotografera under förberedelserna: smink/hårbilder, dina kläder upphängda i rummet/i närheten på fint ställe, när du tar på dig dina kläder, reaktioner hos dina nära och kära, detaljbilder på skor, smycken och liknande.

-Jag har ibland mer bekväma “vanliga” kläder på mig när jag fotar förberedelserna och byter sedan om till er vigsel till lite finare kläder.

 

PLUSPOÄNG HOS FOTOGRAFEN:

-Förberedelserna sker i ett rum med stora fönster som ger ett stort insläpp av naturligt ljus.

-Din partner på samma plats men i annat rum så att jag snabbt kan gå emellan.

-Förberedelserna brukar alltid ta lite längre tid än vad man räknat med, så planera gärna in lite extra tid här så undviker ni att börja dagen med att stressa.
Räkna gärna med minst 1,5 timme för själva fotograferingen av förberedelserna.

 

Har ni inte bokat mig för förberedelser men önskar att boka till det?
Inga problem! För 2000 kr får ni 1 timmes fotografering och 50 extra bilder.

PORTRÄTTFOTOGRAFERING

Jag rekommenderar att avsätta tid för porträttfotografering både före och efter vigsel. Före vigseln är det jättefint att ha en First Look när ni ses första gången och att fånga de där pirriga känslorna inför att gå in i kyrkan och se alla som väntar på er.

Sedan en stund efter vigseln, dels så får gästerna lite tid på sig att åka till middagslokalen och de hinner med toalettbesök och mingla lite, och framför allt så får ni tid till att hämta andan och bara vara en stund, låta axlarna sjunka ner, ta några djupa andetag och ta in att ni nu är gifta(!) innan det är dags att möta alla era kära igen.

Ett tips är att era gäster kan ha tipspromenad, något roligt lagspel, mingla eller någon annan aktivitet under den här tiden.

 

För er som har kvar mig under kvällen så rekommenderar jag en bensträckare (ca 20min) efter varmrätten så vi kan fota bilder på er i det vackra kvällsljuset. Dessa bilder är väldigt vackra, ni är avslappnade och ljuset är väldigt romantiskt.

 

När vi ses så pratar vi om önskemål på plats till fotograferingen. Oftast är det platser som för er kanske inte ser så speciella ut, men som har fint ljus och bra bakgrund (denna blir alltid mer eller mindre suddig). Jag är uppmärksam på era önskemål för platser som betyder mycket för er, och ger förslag på platser som jag tror kan passa utifrån avstånd, miljö och ljus. jag kollar alltid platsen innan, vid längre avstånd samma dag, annars tidigare.

 

Har ni brudfölje så är det väl klart att de också ska vara med på lite bilder! En rekommendation är då att vi fotar med ert brudfölje eller eventuella barn i början eller slutet av fotograferingen, och att de sedan kan göra andra ärenden om det behövs.

 

Jag rekommenderar att avsätta omkring 90 minuter för era porträttbilder. Jag vill att ni ska se den här stunden som eran, det är oftast den enda stunden under dagen som ni har för er själva och det är ett utmärkt tillfälle till att bara stanna upp lite och njuta av det som är här och nu. Flera olika platser är inte nödvändigt, men trevligt om de ligger nära och vi hinner med 2 olika miljöer.

Under er porträttfotografering vill jag helst få ha er för mig själv, då extra personer som står och tittar på lätt stör ert (och mitt) fokus, och ofta gör att brudparet inte blir lika avslappnade.

 

Ta med oömma skor som ni kan ha på er (främst för klackar/skor som lätt blir smutsiga) som ni lätt kan gå i under förflyttning, ni får gärna ta med era andra skor i en påse om ni vill ha de på någon bild.

 

Kvällsfotograferingen efter er huvudrätt sker med fördel 30-40 minuter innan solnedgång, jag stämmer gärna av detta med era toastmasters under kvällen och passar in det i ert schema.

 

Jag fotograferar med en teknik som kallas “moment design” som hjälper till att få fram naturliga känslor, det som är ni – så några stela poser behöver ni inte oroa er för! Men självklart hjälper jag er med hur ni kan stå och vad ni kan göra om ni behöver det, och vill ni pussas, kramas eller fnissa så gör det!
Mitt bästa tips är att försök slappna av, njuta av stunden och inte tänka på klockan, den har jag koll på!

JAG TAR MED:

-Picknickfilt med vattenavstötande underdel så ni kan ta sittbilder.

-Vitt lakan/filt som ni kan ha ovanpå picknickfilten.

-Pappersnäsdukar ifall ni blir känslosamma och fäller några tårar.

-Något att dricka och äta ifall ni behöver fylla på med energi.

-Paraplyer som ni får låna om det skulle behövas, läs mer om regn nedan. Har ni egna paraplyer går det givetvis lika bra, undvik dock mörka och färgade paraplyer.

 

PLUSPOÄNG HOS FOTOGRAFEN:

-Gärna 90 minuter avsatt tid för porträttfotograferingen.

-Om möjligt försök att planera in porträttfotograferingen innan kl 12 och efter kl 15 under sommaren för att undvika det starka hårda solljuset mitt på dagen.

-Fotograferingstid både innan och efter vigsel.

-Inte för tajt tidsschema, lämna utrymme för förseningar under delar av dagen, för det kommer att behövas.

 

 

GRUPPBILDER
Den bästa tiden för gruppbilder är utan tvekan när vi kommer till platsen där ni har middagen, förslagsvis efter brudskålen. Då alla gäster samlade och glada. Jag står gärna lite högre upp t.ex. på en balkong/i fönster och fota ner mot mot er för att på så sätt få med alla.

 

FÖR ER ATT ORDNA:

Någon ansvarig (t.ex. toastmaster/madame) som informerar gästerna i förväg om att ni önskar en gruppbild och som har koll på vilka olika gruppbilder ni vill ha, och arrangerar era gäster så. Då jag inte vet vilka som är vilka så behöver jag hjälp av någon från er som kan organisera. Skriv gärna en lista i förväg med vilka personer ni önskar ha bilder tillsammans med så går fotograferingen snabbt och smidigt.

VIGSEL OCH GRATULATIONER

 

FÖR ER ATT FÖRBEREDA:

Prata med er vigselförrättare i förväg om vilka fotoregler som gäller. Berätta att ni ska ha en professionell bröllopsfotograf och att jag fotat många bröllop, ofta får beröm att jag är diskret och aldrig fotar med blixt! Jag är väldigt respektfull, fotograferar sparsamt och har alltid ceremonin som största fokus.

 

Jag anländer alltid i god tid till er vigsel och presenterar mig för er vigselförrättare. Om ni inte hunnit prata med hen om att jag är där så är det ingen fara, jag berättar hur jag jobbar och det är väldigt sällan hen har invändningar. Dock kan jag inte garantera att fånga vigseln på sättet jag brukar eller som ni önskar om vigselförrättaren har specifika krav om var jag får stå och röra mig, då jag alltid respekterar detta. Så prata gärna med hen innan så vet vi alla vad som gäller. 🙂

 

 

PLUSPOÄNG HOS FOTOGRAFEN (och något ni kommer att uppskatta efteråt):

Ha ett ”unplugged wedding” där ni uppmanar era gäster att njuta av ceremonin och överlåta fotograferingen till mig. Dels kommer gästerna få en mycket bättre upplevelse och kunna njuta genom ögonen istället för en kamera, släktingen med kameran kommer inte känna press på att ta fina bilder och vigseln blir mer ostörd och naturlig. De bröllop där brudparet haft detta har brudparet stannat en stund vid altaret innan de går ut så hinner alla fota. Ni får bilder utan kameror och telefoner i förgrunden, gästerna kan njuta och jag får lättare att fokusera på mitt jobb, win win för alla. Detta kan stå med i ert program samt att prästen/vigselförrättaren kan berätta om detta innan vigseln börjar.

 

 

Jag är på plats i god tid innan vigseln börjar, och jag står oftast framför första bänkraden när ni går in. Oavsett om ni går in ihop eller själva så är detta ett bra ställe att stå på för att fånga ingång och gästernas reaktioner. Under vigseln rör jag mig diskret och fotograferar sparsamt för att inte störa vigseln.

Om ni vill kyssas efter ringbytet så ta gärna upp det med vigselförrättaren då inte alla säger de berömda orden, och kyssen uteblir. Ni får gärna kyssas lite längre och en extra gång.

 

Vid utomhusvigsel är det att föredra att vigselplatsen ligger i skugga, dels så slipper ni få det bländande solljuset i ögonen, på så sätt slipper både ni och era gäster kisa för att se något plus att det lätt blir väldigt varmt i direkt solljus. Stora träd eller buskar är jättefint att ha i bakgrunden och ger väldigt fin och bra skugga.

 

Vid gratulationer fotar jag de första (oftast närmaste familjen) lite mer intensivt och sedan lite mer översiktsbilder och lite färre gäster då dessa bilder annars blir väldigt många. 😉

Under minglet “smyger” jag omkring och fotar medans era gäster minglar och har det trevligt. Önskar ni mer uppställda bilder på era gäster under denna stund önskar jag att ni informerar mig om det i förväg.

MIDDAG OCH FEST

I mitt 8 och 12 timmars paket ingår att jag även är med under er bröllopsmiddag med alla underbara tal. Jag älskar att fotografera heldagar för att få med hela er berättelse, och för att hålla energin uppe även under kvällen finns det lite saker som ni kan göra för att underlätta för mig:

-Om det finns ett mindre rum i anslutning till er middagslokal så är det toppen om jag kan vara där med min utrustning.

-Under kvällen så fotograferar jag i mindre omfattning då det är trevligare för era gäster att få äta ifred.

-När jag är med er från 6 timmar och framåt så kommer jag att behöva varm mat under kvällen, förslagsvis när ni äter er förrätt eller huvudrätt. Jag behöver absolut inte ha samma mat som er, utan personalmat går alldeles utmärkt. Jag äter vegetariskt så så länge jag undviker animaliska ingredienser så kan jag äta det mesta och är inte kräsen. 🙂

-Jag smyger runt i er lokal och fotograferar era gäster och era reaktioner vid tal, och gör mitt yttersta för att fånga alla i någon vinkel under kvällen.

-Försök tänka många och små ljuskällor när ni dukar och pyntar, levande ljus och ljusslingor skapar en väldigt mysig stämning och blir otroligt vackert på bild istället för stora bländande lampor.

-När ni dansar senare på kvällen och under festen brukar jag använda mig av blixt.


Har ni inte bokat mig till middagen eller vill lägga till extra timmar? Inga problem!
För 2000 kr extra får ni 1 timmes fotografering och 50 extra bilder.

HJÄLP VAD HÄNDER OM DET REGNAR?

Mitt korta svar: Grattis! Ni har fått mitt absoluta favoritväder! Ta på er gummistövlarna så tar vi ett varsitt paraply och går ut och dansar i regnet!

Det lite längre svaret: Jag vet att ni ser en solig sommardag framför er när ni tänker på er bröllopsdag, men en regnig dag är precis lika vacker och underbar! Tidigare brudpar har sagt att det känns tryggt att ha mig som fotograf då jag inte oroar mig för regn och de vet att de kommer att få fantastiska bilder även om det skulle regna!

Mitt bästa tips är att våga tänka tanken, det ger inte otur att tänka “vad gör vi om det regnar”?


Har ni en utomhusvigsel
– ha en plan B, utifall att.
-Kan gästerna ha ett varsitt paraply? (Ett tips är att se till att det finns genomskinliga paraplyer till alla så slipper ni paraplyer i alla världens färger och reklamtryck plus att gästerna inte skymmer sikten för varandra).

-Går det att ordna med stora parasoll för er och gäster att stå under?

-Går det att flytta vigseln med kort varsel inomhus? Kanske går det att flytta några bord i middagslokalen och hålla till där? Eller finns det tillgång till fina paviljonger eller lusthus?

 

För porträttfotograferingen – Känns det okej för er att vara utomhus med paraplyer så är det otroligt vackert, och jag har fotograferat par i ÖS(!)regn utan att vare sig hår eller smink har blivit förstört. Jag har alltid med mig flera paraplyer som ni mer än gärna får låna, och har ni egna ni vill använda så undvik färgade och mörka paraplyer.

 

Jag vill inte att ni ska behöva ha femtioelva väderappar som ni uppdaterar flera gånger om dagen, så slappna av, vädret går det inte att göra något åt, ni kommer att ha en helt fantastisk dag och skulle det regna så tar vi på oss gummistövlarna och går ut och dansar! Och ni vet väl att regn på bröllopsdagen betyder tur?

 

DE DÄR OBEKVÄMA FRÅGORNA, FÖR ER TRYGGHET!

Vad händer om din kamera skulle gå sönder under dagen?
Inga problem, då plockar jag bara fram min andra kamera! Jag har alltid med mig två kameror, flera objektiv, batterier och minneskort så skulle något mot förmodan hända så kan jag enkelt fortsätta och ni kommer inte att märka någonting!

Vad händer om du blir sjuk?
Jag har ett väldigt stort nätverk med professionella bröllopsfotografer som kan hjälpa till. Jag har själv fått hjälpa kollegor som blivit dåliga och det finns en stor trygghet att vara med i nätverk som dessa. Sen ska det till väldigt mycket för att jag ska missa ert bröllop, jag ser nog fram emot det nästan lika mycket som ni gör!

CHECKLISTA MED DET VIKTIGASTE:

-Schemalägg tid för lunch under dagen, jag vet att ni kommer att vara pirriga och nervösa och kanske inte ha någon matlust alls, men försök att äta iallafall nånting, blodsockerfall är inte roligt och speciellt inte på er bröllopsdag!

-Ni kommer inte att hålla tidsschemat under dagen, det kan jag nästan lova er och det är ingen som helst fara! Se bara till att planera in små luckor i schemat utspritt över hela dagen. Förberedelserna och trafikköer vid förflyttningar är sådant som i stort sätt alltid drar ut lite extra på tiden. Så planera in extra tid här!

-Prata med prästen/vigselförrättaren att ni har mig med, fundera på att ha fotofritt under vigseln.

-Utse någon som ansvarar för gruppbilder och vet vilka som ska fotas.

-Gott om tid för er porträttfotografering, gärna både före och efter vigsel.

-Är jag med er under kvällen – En kortare fotografering i solnedgången är nästan ett måste!

-Rum i anslutning till er middagslokal och mat till mig, så tar jag ännu bättre bilder. 😉

-Om ni glömmer allt jag skrivit här så struntsamma, jag tar hand om er och anpassar mig!

Det här är er dag! Slappna av, ta dagen som den kommer och njut av all kärlek. Och det absolut viktigaste – HA ROLIGT! 😀

Vi hörs snart igen!

 

 

MINA KONTAKTUPPGIFTER

Mail: info@yohannamartensson.se
Telefon: 073 036 97 28
Adress: skogstavägen 25, 82791 Ljusdal

 

CLOSE